HALAVA |
A halava egy indiai édesség. Sokféle változata létezik! Hozzávalók:
A darált mogyorót megpirítjuk a vajban, majd a grízt is, folyamatos kavarás közben. Külön melegítünk kétszeres mennyiségű vizet. Amikor felforrt levesszük a tűzhelyről és hozzáadjuk a mézet. Az egésszel felöntjük a grízt. Sűrűre főzzük. Bármivel ízesíthetjük. Pl.: fahéj, kókuszreszelék, pisztácia, aszalt gyümölcsök, mazsola, dió stb.
|
PADLIZSÁN PÁSTÉTOM |
Hozzávalók:
A padlizsánt, héjával együtt, sütőben puhára sütjük. Kivesszük, hagyjuk kihűlni, így a héja könnyen lehúzható. Forró olajban 3 gerezd fokhagymát megfuttatunk, majd az összevágott sültpadlizsánt beleforgatjuk, biovegetával és őrölt borssal ízesítjük. Pár percig hagyjuk sülni. Egy műanyag edényben 10 dkg vajat, egy evőkanál mustárt és kb. 2 evőkanál citromlevet teszünk. Erre öntjük rá a sült padlizsánt. Össze turmixszoljuk! |
ZABKORPÁS PALACSINTA |
A jógahétvégén a Vega-büfé favoritja a zabkorpás palacsinta! Íme a recept: -1,5 dl tej -10 dkg zabkorpa -1 tojás -csipet só -1 e.k. cukor vagy édesítő 1 citrom reszelt héja -1 t.k. fahéj
A hozzávalókat összekeverjük, állni hagyjuk 15 percig. A tészta kicsit sűrűbb lesz a rendes palacsinta tésztánál. Mivel a zabkorpa "leül" az aljára, minden adag sütése előtt át kell keverni. Pár csepp olajat teszünk a teflonba és lehet sütni. Nem kell neki sok idő, ahogy elkezd barnulni a széle, már lehet is megfordítani.
1 db kb. 82 kcal
|
VÖRÖSLENCSE PÁSTÉTOM |
VÖRÖSLENCSE PÁSTÉTOM:
HOZZÁVALÓK:
- 20 dkg vöröslencse - 1 fej vöröshagyma - biovegetta - őrőltbors - 10 dkg vaj
Az apróra vágott vöröshagymát olajon megpirítjuk majd a megmosott vörös lencsét beleöntjük. Biovegetával és őrölt borssal fűszerezzük és felöntjük 2-3 dl vízzel. Puhára főzzük. Ez kb. 20 perc. A megfőtt vörös lencsét a vajjal össze turmixoljuk, így kenhető állagú krémet kapunk. |
BÚZACSÍRA PÁSTÉTOM |
BÚZACSÍRA PÁSTÉTOM
HIZZÁVALÓK:
- 1 cs. szárított búzacsíra - 1 fej vöröshagyma - ízlés szerint fűszerek (pl.: kakukkfű, zeller, petrezselyem, borsika, szerecsendió, oregánó stb.)
Az apróra vágott vöröshagymát olajon világosbarnára pirítjuk. Hozzáöntjük a búzacsírát, majd felöntjük vízzel. Ízlés szerint megfűszerezzük. Hamar elkészül, az első rottyanás után levehetjük a tűzről. Ha krémesebb állagúra szeretnénk, akkor vajjal összeturmixoljuk. |
CSICSERIBORSÓ CURRY |
TE IS VEZETHETSZ JÓGAKONYHÁT! Indiában szerettem meg a különböző curry-ket. Laktató, gyors, sokféleképpen elkészíthető és nem utolsó sorban vega! A tévhittel ellentétben kevésbé fűszeresen is elkészíthető. Nekem a 6 éves kislányom is imádja! Hozzávalók
Elkészítés:
|
RAKOTT PADLIZSÁN MOZARELLÁVAL |
Rakott padlizsán mozarellával:
Hozzávalók:
3-4 db paradicsom
2 dl. paradicsomszósz
Só, bors, bazsalikom, oregáno
Elkészítés: A padlizsánt meghámozzuk, fél cm vastag karikákra vágjuk, megsózzuk és egy kicsit pihentetjük. Ezután lisztben megforgatjuk és kevés olívaolajon világosra sütjük a karikák mindkét oldalát, közben bekapcsoljuk a sütőt és 180 fokra állítjuk. A paradicsomszószt beleöntjük Egy felforrósított serpenyőbe olívaolajat öntünk, benyomjuk a fokhagymagerezdeket majd beleöntjük a paradicsomszószt. Ezután sóval, borssal, bazsalikommal és oregánóval fűszerezzük. Jól összeforraljuk. Ezzel a szósszal megkenjük a jénai tál alját és réstedede beletesszük a padliszán, paradicsom és mozarella szeleteket. A tetejére reszelt parmezánt szórunk. Ízlés szerint egyéb reszelhető sajtot, esetleg mascarponet tehetünk a tetejére. A forró sütőben kb. 25-30 percig sütjük. Friss salátával tálaljuk.
|